2019. augusztus 20. kedd - István, Vajk
Nemzetközi Néprajzi Vetélkedő   

2017. november 10-én valósult meg a Szeged Táncegyüttes és a Szegedi Arany János Általános Iskola szervezésében a neves táncfolklorista, Dr. Martin György születésének 85. évfordulója alkalmából, valamint Tápé híres népművészének, Ács György halálának 50. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi néprajzi vetélkedő.

A rendezvény fővédnöke Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, akit több mint 20 éves kapcsolat köt intézményünkhöz. Korábban Rókus városrész önkormányzati képviselőjeként is mindig szívügyének tekintette iskolánk sorsát.

 


A vetélkedőn Szegedről az Arany János Általános Iskola, a Dr. Martin György Alapfokú Művészeti Iskola Zsendice csoportja, valamint a Szeged Táncegyüttes Bodzavirág csoportja vett részt. Meghívást kaptak Mezőtelegd, Temesvár és Végvár táncosai. A határon túlról érkezett csoportot Szoboszlai Gáspár István a Bihar Megyei Tanács jogi és határon átnyúló kapcsolatokért felelős titkára vezette. A vetélkedőt Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg.

 

A jó hangulatú délutánon a gyerekek tanúbizonyságát adták annak, hogy milyen jól ismerik Dr. Martin György örökségét, a népi kultúra hagyományait. A feladatok közt volt helyzetgyakorlat, internetes keresés, keresztrejtvény, montázs készítése, tájegységek néptáncainak felismerése és bemutatása. A versenyzők és nézők egyaránt jól szórakoztak. A rendezvényt fergeteges táncház zárta, élővé téve a magyar népi kultúra évszázados hagyományait.

A szervezők – a Szegedi Arany János Általános Iskola és a Szeged Táncegyüttes – tartalmas programot állított össze a vendégeknek. Két napos itt tartózkodásuk során felkeresték a magyarság emblematikus emlékhelyeit. Ellátogattak az Ópusztaszeri Emlékparkba, a Parlament épületében a koronázási ékszerek történetével ismerkedtek meg. Az élményben gazdag két nap alatt igazi közösséggé formálódott a szegediek és a határon túliak csapata.

A programok finanszírozását a Szeged Táncegyüttes vállalta. A Szeged Táncegyüttes célja anyagi és szellemi erőforrások összegyűjtésével a fiatalok néptánc oktatása, a Kárpát-medencei magyar és más nemzetiségiek tánchagyományainak és eredeti népi kultúrájának megismerésén keresztül a fiatalok értékorientációjának alakítása. A Szeged Táncegyüttes anyaroszágbéli tevékenysége mellett kiemelten fontos feladatának érzi a határon túli magyar nemzetiségek hagyományőrzésének segítését. 2000 óta havi rendszerességgel járnak Románia magyarlakta területeire, ahol különböző táncrendeket tanítanak be.

A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban szórványban élő magyar kisebbségnek szüksége van az anyaroszági közösségi kultúrára, anyanyelvi támogatásra, közösségi élményekre, szocializációs közegre. Erre volt kitűnő alkalom ez a rendezvény.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056