2020. július 9. csütörtök - Lukrécia
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Belépés
Emlékezz rám
Művészetek hava  
2019. december 2, hétfő

Iskolánk, a Szegedi Arany János Általános Iskola ebben a tanévben ünnepli 30. születésnapját. A programsorozat részeként tematikus hónapok során kínálunk tanítványainknak közösségi programokat, művelődési, szórakozási lehetőségeket. A november a művészetek jegyében telt. Sok lehetőséget kínáltunk diákjainknak, s ők élvezettel részt is vettek programjainkon. Megvalósításukhoz azonban olyan pedagógusokra is szükség volt, akik akár éjjel-nappal, vagy hétvégén is törekedtek ötleteik megvalósítására. Iskolánk humán munkaközössége mindig élenjáró a kreatív programok lebonyolításában.

Már október 25-én könyvtári éjszakára hívtuk tanítványainkat. Ez már több éves hagyomány, s előszeretettel jelentkeznek be régi növendékeink, sőt más iskolába járó diákok is. Az idén John Grisham: Theodore Boone, a kölyökügyvéd című könyvét dolgoztuk fel. Az aulát tárgyalóteremmé alakítottuk át, s csak „szigorú biztonsági vizsgálat után” léphettek a résztvevők a helyszínre. A diákok egy tárgyalásba csöppenhettek, ahol tanárok játszották a különböző szerepeket. A nyomozás a különböző állomásokon folytatódott. (Természetesen mindez a regény alapján.) Majd akik az iskolában töltötték az éjszakát, még esti mesét is kaptak.

November 5-én nyílt színházi tréning keretében a színjátszó csoport munkájába pillanthattak bele az érdeklődők.

Kép-vers-zene kiállításunkon tanulóink rajzaikhoz saját verseket is mellékeltek. Mindezek mellé a szünetekben gyerekek által kiválasztott klasszikus zenét hallgathattunk.

Iskolánk aulájában kapott helyet az a kiállítás is, ahol Arany János verseihez készítettek illusztrációkat tehetséges diákjaink.

November 9-én, szombaton nyakunkba vettük a várost, hogy a múltját, érdekességeit kutassuk. Idén kiderült, hogy érdemes a fejünk fölé is nézni, hisz a Tisza partján igen sok hercegnő lakhat mesebeli kastélyában, sőt: az ilyen épületeket neoromantikus építészeti stílusnak hívják. A Móra Ferenc Múzeumot meg alaposan becsomagolták. Állítólag felújítják, és ezért dugták el előlünk. Az is kiderült, hogy a Szegedi Nemzeti Színház épületébe egy óriási dobozt rejtettek: oda dugják el a nem használt díszleteket. Jártunk még a Széchenyi tér platánjai alatt, hódolattal adóztunk a kályhadarabnak, amit régen a szegediek Attila sírjának gondoltak. Aztán egy jó nagy c-t mutattunk mindannyian Szentgyörgyi Albert bácsinak az egyetemnél, hisz tudjuk, hogy melyik vitamint találta fel Szegeden! Kirándulásunkat egy sütizéssel zártuk.

November 16-án iskolánk tanulói a Somogyi-könyvtárban megrendezett 11. Szegedi Képregényfesztiválon vettek részt. A könyvtár egyik munkatársa játékos, a diákok együttműködését fejlesztő feladatokkal várta a csoportot, amelyek közül a közös szuperhősrajzolás és annak bemutatása aratta a legnagyobb sikert. Ezt követően mindenki kedvére nézelődhetett, vásárolhatott képregényt a kiállítók standjainál. A könyvtár egyik szegletében felállított játékkonzolnál a gyerekeknek lehetőségük adódott a virtuális valóságban egy igazi szuperhős bőrébe is bújni.

November 20-án a toleranciára nevelést is szem előtt tartva választottunk filmet az 5-6. osztályosoknak. A Grand Cafe moziban A szív bajnokait néztük meg.

November 21-én az 5-6. évfolyam diákjait művészeti vetélkedőre hívtuk az iskola aulájába. A csapatok játékos módon kaptak bepillantást a különböző művészeti ágakba. Kreatív versalkotás, kottafelismerés és annak hangszeres bemutatója, vakrajzolás, filmes memóriapróba várt a fiatalokra. A vetélkedő alatt az édes pontozásban (cukorka=1 pont) a legtöbb cukrot beseprő két csapat az 5.a és 6.b osztály volt.

November 22-én a Rozsdamaró zenekar látogatott el hozzánk. Segítségükkel különböző tájegységek zenéjével, népviseletével és táncával ismerkedtünk meg. Érdekes népi hangszerekkel is találkoztunk, sőt a legbátrabbak meg is szólaltathatták némelyiket.

November 26-án mozgalmas napunk volt, mert először az Ifjúsági Házban vettünk részt 240 tanulóval a Filharmónia által szervezett hangversenyen, ahol a Görög – testvérek virtuóz zongorajátékát hallhattuk. Majd a Kisszínházba mentünk, s az Időfutár című előadást tekintettük meg. Tanulóink nagyon élvezték mindkét programot. S nagyon büszkék vagyunk arra, hogy csoportunkat meg is dicsérték a figyelmes és fegyelmezett magatartásért.

Programunk zárása már átnyúlt decemberre, mivel december 2-án tekintettük meg az Agórában a Tessék engem elrabolni c. zenés játékot a Pinceszínház művészeinek az előadásában.

A „Művészetek havában” nagyon gazdag és változatos programot kínáltunk tanulóinknak. Lehetőséget teremtettünk számukra, hogy élményeket gyűjtsenek, hogy megismerkedhessenek különböző művészeti ágakkal, szórakozzanak, s közben ismereteket is elsajátítsanak.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056