2023. június 8. csütörtök - Medárd
Miért éppen amőba?  

 

Az amőba, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét annak köszönheti, hogy a roppant egyszerű szabályok ellenére is nagyon nehéz tud lenni, a nyerő stratégia kialakítása egyáltalán nem nyilvánvaló. Az játékban a legfontosabb stratégia, hogy a védekezés mindig fontosabb a támadásnál. Meg kell akadályoznod, hogy az ellenfeled kirakja az 5 x- et vagy kört.Előre kell gondolkodnod, nem elég csak a következő lépést előre látni.
Matematikusok bebizonyították, hogy létezik tökéletes amőba stratégia. A tökéletes stratégia az, ami ellen nincs esélye a másodjára lépő játékosnak. A kezdő játékos, tökéletes stratégiával, mindig tud nyerni, vagy legalább döntetlenre ki tudja hozni a menetet akkor is, ha a második játékos is a tökéletes stratégiát játssza. Ez az algoritmus nagyon bonyolult, kivitelezéséhez szuperszámítógépre van szükség. Így továbbra is megmarad az amőba egy izgalmas fejtörő játéknak, ahol a kitartás és a figyelem segíti győzelemre a játékost ellenfelével szemben.
Az amőba kifejezésnek valószínűleg az a magyarázata, hogy a játék diákok körében vált népszerűvé és kockás papíron játszották. Amikor vége lett a játéknak, akkor ugyanazon a papíron új játékot kezdtek, de az előzőt körberajzolták, hogy ne zavarja az új játékot. Ezek a körberajzolt befejezett Gomoku csaták pont úgy néznek ki, mint egy-egy amőba.
Február 25-én délután az érdeklődő gyerekek izgalmas játszmák részesei lehettek.
A legeredményesebb tanulók:
I.   Bubrják Emese (6.b)
II.  Pelle Réka (6.c)
III.  Viczián Dániel (5.a)

Gratulálunk!

Bereczki Jánosné és a résztvevők

 

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056