2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Belépés
Emlékezz rám
Madárbarát kert az Arany János általános Iskolában  
2018. november 14, szerda

Építsünk madárbarát kertet!-mondta néhány évvel ezelőtt az ötletadó 8. a osztály. Az iskola szegényes növényzetű, zaj- és levegőszennyeződéssel terhelt kertjét szebbé, egészségesebbé és természet közelibbé szeretnénk tenni, amely közvetlenül javítja a gyermekek és az iskola dolgozóinak életminőségét, iskolánk növényzetét zöld oázissá szeretnénk változtatni, ahol ember és madár egyaránt otthonra lel.

A madárbarát kert létrehozásának első lépése az élőhely fejlesztés. Cserjék, évelő lágyszárúak telepítésével a 400 m-es kerítésvonalon 3 m szélességben olyan fajgazdag, többszintű növényegyüttest kívánunk létrehozni, amely táplálékot, búvó- és fészkelőhelyet biztosít a madarak számára. A 25 osztály csatlakozott a „Fogadj örökbe egy kertszakaszt!” mozgalomhoz, telepített növényeket és  vállalta a  saját kert gondozását. A körültekintő  klímatudatos faj-és fajtaválasztásnak köszönhetően a kerítés menti növényzet 2-3 évig igényel fokozott gondozást, ezután  a rendszer közel önfenntartóvá  válik  A kertben keletkezett minden zöld hulladék komposztálóba kerül, mellyel fokozatosan pótolható a talaj tápanyagszükséglete.

A madárbarát kertépítési programunknak a Szeged Tankerülettől elnyert pályázat adott nagy lendületet.  Elsőként  a talaj javítását tűztük ki célul. 700m2-nyi területen 42 tonna komposztot terítettünk szét .  A nagy szárazság, a kemény talaj megmunkálása, komposzttal való keverése rendkívül nehéz feladat volt. Talajmarót és kerti munkagépeket kellett igénybe vennünk a probléma megoldására.

November 10-én kellemes őszi napsütésben kezdték meg az osztályok a növények telepítését. 630 db cserjét és 1100 db évelő növényt ültettek el a gyerekek. Az 1.2. osztályosok 2-2  nagy méretű virágládát kaptak. Bennük tulipán és jácint hagymák és  fűszernövények vannak.  Az ültetési terv megvalósítást,  Pádár Zoltán kertészmérnök – tanítványunk édesapja-irányította. A gyerekek élvezettel kertészkedtek. A legjobban a növények öntözését kedvelték. Reményeink szerint az esőcsatornába bekötött víztározók  a jövőben biztosítani fogják a szükséges öntöző vizet.

A  madárbarát kert, túl azon, hogy kellemes környezetet biztosít, számos lehetőséget nyújt a természet megfigyelésére, kihelyezett környezetismeret és biológia órák számára, a környezeti nevelési lehetőségek egész tárházát hordozza magában minden korosztály számára.

A projekt minden mozzanata közösségi összefogással valósult meg. Az iskola több mint 700 diákja  vett részt a kert átalakításában, szépítésében,  vállaltak felelősséget  környezetük alakításában. Ötleteikkel gazdagították a projektet. Az iskola kezdeményezésében szülők, külső szervezetek kapcsolódtak, segítették terveink megvalósítását. A közös célok, élmények igazi csapattá kovácsolták a résztvevőket.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056