2023. június 8. csütörtök - Medárd
Gálaműsor  

Május 28-án fergeteges gálával emlékezett meg iskolánk a 20. szü­letés­napjáról. Erre a napra készült el új honlapunk és a 2. Play­school terem is.

A készülődés hetekkel, hónapokkal korábban kezdődött. A szereplők délutánjaik egy részét az iskolában töltötték. Verseket, dalokat, tán­cokat tanultak. Míg formát öltött a műsor, Misi bácsi az előadás képeit válogatta, Timi néni pedig a díszletet tervezgette (a tánctanítás mellett).
Az utolsó két hétben felgyorsultak az események. Minden nap két óra­kor megtelt az aula a szereplőkkel. Szülők, pedagógusok, gyerekek telepedtek a nézőtérre, és részeivé váltak a csoda születésének. Közben a gyerekek közösséggé formálódtak, szerelmek szövődtek...


 

Elérkezett a főpróba napja... vagy inkább a főpróbák napjai… és a pén­tek délelőtt. Riasztó hírek érkeznek: az egyik táncos lány eltörte a lá­bát..., a hegedűsünk lázas..., a másik hányt..., a „macska-diákdirektor” berekedt, holott szólót kell énekelnie… Mi jöhet még? – kérdeztük. Remélem, áram! – mondta Misi bácsi, mert addigra a karzat termeiben a konnektorok is „megadták magukat".

Az áram visszajött, a gyerekeket „begyógyszerezték", a vendégek érkeznek. Zsuzsa néni kiadta az utasítást: mindenki a helyén, kon­centráció és fegyelem... és így lett. De jó is lenne, ha a hétköz­napokban is ilyenek lennének a gyerekek!


A műsor első részében Micimackó és barátai – a színjátszó csoport tagjai – a suli születésnapjára hoztak ajándékot. Őket a ki­csik követték. Nagy tetszést aratott Murvai Emese Pletykás asszonyok című verse. A harmadikos kiskacsák Csajkovszkij A hattyúk tava című művéből a hattyúk táncát járták mindaddig, míg meg nem jelent a va­dász közöttük. A másodikosok szeret­tek volna egy „ikertesót”. Bájos előadásuk mindenkinek mosolyt csalt az arcára.


A komolyzenét Gyuris Márió és Tóth Pisti képviselte. Márió a beteg­ágyból kelt fel, hogy előadhassa Rameau Gavott-ját, míg Pisti Chopin Walzer-jét játszotta, illetve Magyar táncokat adott elő. Ezután
a táncosoké volt a színpad. A hatodikosok pörgős rock and rollal és
a Dirty Dancing-gel léptek fel. A hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapat a Grease zenéjére táncolt. A kicsik latin táncokkal leptek meg, nagyon dekoratívak vol­tak új ruháikban. Nagy örömmel fogadtuk régi tanítványaink műsorát is. Hódi Eszti – mint régen – most is köny­nyeket csalt a szemünkbe, és Rácz Saci is megmelengette szí­vünket. Az est egyik csúcspontja a ne­gye­dikesek, ötödikesek szatmári tánca volt. Mindenki láthatta, hová juthatnak el szakavatott irányítással a gye­rekek. Előadásukat a közön­ség ovációja fogadta.

A gála végére a musicalvonat is begördült. Elhozta nekünk a macská­kat, a Légy jó mindhalálig szereplőit, és megelevenedett a dzsungel. Igazi színházi élményben volt részünk a felnőttek és a gye­rekek jóvol­tá­ból. A szép hangú szólistákat lelkes énekkarosok, ügyes táncosok kísérték. Fülöp Mónika és Bodor Ádám – most is, mint máskor – gyö­nyörűen énekelt. A gála egyik sztárja Krisztin Tamás volt, aki nem­csak tűrte a pofonokat, de remekül táncolt és énekelt. Több pro­dukció­ban volt kulcsember. A vendégek is felfigyeltek tehetségére. A gálán az 5.a osztály is kitett magáért. Először néptáncos ru­hába búj­tak a gye­rekek, majd macskákká változtak, végül rituális táncot jártak a dzsungelben. (Arra is képesek lennének, hogy előcsalják a Na­pot a Családi napra?) A produkciók sok munkát jelentettek, de a diákok és a kollégák lelke­sen végezték mindegyiket, és megmu­tatták sokoldalú tehetségüket.

Tanárok, diákok közös éneke zárta a zenei egyveleget. A vastaps
az iskolá­nak szólt. A kreatív tanároknak, akik szívvel-lélekkel dolgoztak a sikerért. A taps elismerés volt a diákoknak, tehetségüknek, szor­galmuk­nak, kitartásuknak.

Az előadást követően a vendégek gratuláltak: Büszke lehetsz rájuk! – mondták.

Igen! Büszke vagyok! Szerencsés az az iskola, amelynek ilyen nevelői és tanulói vannak!


Köszönöm mindenkinek a szép estét!

Kissné Gera Ágnes
igazgató

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056