2023. június 8. csütörtök - Medárd
Az 5.a osztály „elvarázsolta” az elsősöket  

Az 5.a osztály február 8-án kémcsövekkel és más rejtélyes kellékekkel felpakolva lepte meg testvérosztályát, az 1.a-t, hogy bemutathassa izgalmas és látványos kísérleteit.

A kicsik tátott szájjal nézték, hogyan változott meg a káposztalevelek színe miután egy ideig különböző színű folyadékokban pihentek. Választ kaptak számos kérdésükre is, többek között, hogy miért alszik el a láng, ha pohárral fedjük le, vagy miért lehetséges egy krumplit egyetlen gyenge szívószállal keresztülszúrni. Ki gondolta volna, hogy egy teljesen teli pohárba milyen sok gémkapocs fér még és mindezért a felületi feszültség a „felelős”? Vagy, hogy egy meghámozott citrom máshogyan viselkedik egy pohár vízben, mint a meg nem hámozott párja? Készült lávalámpa, a gyufaszálak szinkront úsztak, volt só-show, sőt, az eltérő sűrűségű és egymással nem elegyedő folyadékok viselkedését is megfigyelhettük a palackban. A kicsik legnagyobb ámulatára egy valódi, működő vulkánt is sikerült az ötödikeseknek életre kelteniük. A nagyok egy igazán hasznos trükköt is bemutattak, mégpedig, hogy egy üres üvegből egyetlen rongydarab segítségével milyen egyszerűen ki lehet csalogatni a bennrekedt dugót. Azt is elmagyarázták, hogy miért nem sikerül a két, laponként összehajtogatott füzetet széthúzni, és hogy mi okozza a virágok különböző színét.

Az együtt töltött idő a kísérleteket büszkén bemutató nagyok, és a kis nézők számára remek élményt nyújtott, és a kicsik egészen biztosan kedvet kaptak néhány egyszerű kísérlet otthoni elvégzéséhez is.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056