2019. június 20. csütörtök - Rafael
Arany János Iskola – a „rókusi hármas”  

Arany János iskola-a „rókusi hármas”Novák István Ybl-díjas építész tervei alapján készült el Szeged legújabb tizenhat tantermes általános iskolája a rókusi lakótelepen. Szeptemberben már birtokba vehették a gyerekek és a tanárok a kupolásnak is becézett impozáns épületet, ám ünnepélyesen csak tegnap délelőtt 10 órakor adták át rendeltetésének az iskolát.

Az avatóra invitáló meghívó egyben névadóra is szólt: hadd felejtsük el minél előbb a számozott megjelö­lést, kapjon ez a szép tanintézet megjelené­séhez, külső-belső értékeihez méltó nevet. Felejtsük el
a Rókus III-ast, az általános iskola klasszikus költőnk Arany János nevét viseli. Megannyi rendez­vénnyel hagyományteremtő Toldi-napokkal, vers- és prózamondó versenyekkel képviselik majd névadójuk szellemiségét, aki nyolcvan­nyolc évvel ezelőtt október 22-én hunyt el.
Veszely Ferenc festőművész különleges fényjátékra épülő, fiút és lányt ábrázoló figuráival díszítette az aulát – ott tartották az ünnepséget; Révész István iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Komlós Attila, a Magyarok Világszövetségének megbízott főtitkára mondott ünnepélyes beszédet, ezt követően Baranyai Zsolt egyetemi adjunktus, Arany János irodalmi munkásságának avatott ismerője méltatta a költő életútját. Az ünnepi műsorban közreműködött Bicskei Károly színművész, az iskola kórusa és a diák színjátszó kör, amely a Bajusz című elbeszélő költemény dramatizált változatát adta elő. A névadó alkalmából több kiállítást is rendeztek. Az Arany Jánosra emlékező tablókon kívül a hazánk védett növényeiről készített fotókat, természet­ védelmi plakátokat, valamint Fűz Vera éremművész munkáit tekinthették meg az ünnepség résztvevői.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056