A Kaland éve jegyében húsz érdeklődővel kibicajoztunk, buszoztunk Alsóvárosba, hogy megismerkedjünk a régi szögediek életével.
Az Alsóvárosi Tájház különleges hangulatú tisztaszobájában kiderült, hogy Péter-Szabó Zoli ül a családfő helyén, és régen bizony az asszonyok nem ülhettek az asztalhoz. Azt is megtudtuk, hogy azért festették anno sötétre a szobák falát, hogy ne látszódjék rajtuk a tűzhely füstkormának lerakódása. A konyhában kiderült, hogy mit tettek régen akkor, ha nem volt fogója egy edénynek, és hogy hogyan is készült a finom szegedi tarhonya.
Később azt is örömmel hallottuk, hogy a megérett szögedi paprika feldolgozásának idején a gyerekek sűrűn otthon maradhattak a suliból segíteni. De ezért nem irigyeltük őket: taposniuk kellett a paprikát és ez bizony erősen csíphette a lábukat!