2023. február 2. csütörtök - Aida, Karolina
A Szegedi Arany János Általános Iskola diákjai a Bod döntőben  
2021. április 30, péntek

A Szegedi Arany János Általános Iskola diákjai a Bod döntőben

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum hirdeti meg minden évben 7–8., illetve 9–10. osztályos diákok számára. A tehetséggondozó megmérettetés idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma EMET Nemzeti Tehetség Programjának támogatásával valósult meg. A verseny célja a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének, azon belül a könyvtárhasználati eszköztudásuk, kreativitásuk fejlesztése, többek között a könyvtáros szakma megismertetése és megszerettetése.

A 2020/2021-es tanévben a főváros és 16 megye 39 településének 73 iskolája kapcsolódott be a versenybe. Az országos írásbeli fordulóra a 451 diákból 157 jutott tovább. Az országos eloszlás sem egyenletes. Budapest után Hajdú-Bihar, Heves és Csongrád-Csanád megye adja a legtöbb továbbjutót.

A verseny országos írásbeli fordulójára március elsején került sor az iskolákban. A járványhelyzet miatt az előző évek gyakorlatától eltérően a tanulók nem egy kijelölt intézményben, hanem saját iskolájuk könyvtárában írták meg a hagyományos és online forrásokra épülő feladatokat.

A versenynek minden tanévben van egy témája, a feladatok ehhez kapcsolódó helyzethez kötődnek. Idén a Csodálatos Dánia volt a téma, az országos forduló központi témája pedig Andersen és meséi voltak. A versenyzők emellett kerestek információkat a növényzetről, az ősi rúnákról, és a feladatsorból nem maradhattak ki a magas színvonalú szolgáltatást nyújtó dán könyvtárak sem.

90 perc alatt kellett 20 feladatot kitölteni, megválaszolni. A versenyben a feladat központi szereplője Andersen és meséi voltak, de több tudományágra vonatkozó kérdések is megjelentek.

A döntőbe korcsoportonként az 1-12. helyezést elért tanulók jutottak tovább.

A döntőre április 26-án online térben a Google Teams kommunikációs platformon került sor. 20 perces időzítésekkel hívták meg a versenyzőket, és hangos gondolkodással, képernyőmegosztással kellett a feladatot a szakmai zsűri előtt teljesíteni. Megtudhatták a versenyzők mit jelent csak a dánokra jellemző kifejezés, a hygge - boldogság, melegség, barátságosság, otthonosság, jóllét. A hygge az az állapot, amikor kényelmesen bekuckózva, az otthon melegében boldogak vagyunk, általában családi vagy baráti körben. Gyertyafény, mamuszok, pokrócok, sütemények és forró italok teszik még kellemesebbé az együttléteket szeretteinkkel. A gépek előtt bekuckózva kisfeszültséggel a szívükben várták a döntő feladatait, és május 3-án a döntőben már boldogan várhatták a zsűri értékelését a diákok. Számunkra szép eredmény született, hisz az idei tanévben is két diákunkért izgulhattunk. A döntőben:

Nádasdi Leila 8.a osztályos tanuló VI.

Kispál Zita 8.a osztályos tanuló a XII. helyen végzett.

Felkészítő tanár: Savanya Ildikó

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056