2023. február 7. kedd - Rómeó, Tódor
A nyelv közös kincsünk…  
Szép magyar beszéd verseny iskolánkban

„A nyelv közös kincs, de a nyelvhasználat egyéni tevékenység. Hogy megnyilatkozásaink hatékonyak legyenek, jól kell ismernünk az eszközök értékét és a használat szabályait.” – fogalmaz Deme László, nyelvészprofesszor az anyanyelvápolás fontosságáról.

Iskolánkban mi is különös gondot fordítunk a diákok helyes nyelvhasználatának kialakítására, a kommunikációs készségeik fejlesztésére. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek birtokában legyenek a magyar nyelvi értékeknek, ismerjék és alkalmazzák mindennapjaikban a megfelelő nyelvi normákat.

Intézményünk idén is megrendezte a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, ahol ezúttal 30 felsős fiatal mérettette meg olvasási képességeit az iskola humán munkaközösségéből álló zsűri előtt. A diákok két kategóriában versenyeztek egymással.

Az 5-6. évfolyamosoknak Boldizsár Ildikó, Lázár Ervin örökségéről szóló szövegét kellett értőn és értetőn bemutatniuk. A 7-8. évfolyamos versenyzők a magyar anyanyelvápolás kiváló nyelvtudósának, a bevezetőben is idézett Deme Lászlónak egy az anyanyelvi mozgalmakról és azok morális hozamáról szóló szövegrészletét kellett felolvasniuk.

A hangulatos délután során az alábbi eredmények születtek:

5-6.-os korcsoportban:

  1. I. helyezett lett, és képviselheti iskolánkat majd a városi Kazinczy-versenyen: Lengyel Léna (6.a)
  2. II. helyezett lett, és képviselheti iskolánkat majd a városi Kazinczy-versenyen: Kövesdi Adél (6.b)
  3. III. helyezést értek el: Székely Szonja (5.a) és Szűcs Kristóf (6.d)

7-8.-os korcsoportban:

  1. I. helyezett lett, és képviselheti iskolánkat majd a városi Kazinczy-versenyen: Balog Dorina (7.a)
  2. II. helyezést ért el: Varga Dóra (7.a)

Gratulálunk a versenyzőknek!

Köszönjük a zsűritagoknak a cseppet sem könnyű munkáját: Popovicsné Molnár Andrea tanárnőnek, a zsűri elnökének, Ragályné Kispéter Gyöngyi tanárnőnek, Balogh Ramóna tanárnőnek és Vőneki Ádám tanár úrnak.

A verseny lebonyolításában való közreműködő tanárokat külön köszönet illeti: Savanya Ildikó tanárnő és Doba Mihály tanár úr segítették a versenyzők koordinálását.

Hálásak vagyunk a szép délutánért a résztvevő diákoknak és a tanároknak egyaránt! Sok sikert kívánunk a továbbjutott versenyzőknek a városi megmérettetésen!

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056