2023. március 25. szombat - Irén, Írisz
December 

December„Majd a karácsony hozza végűl
Az apró szívek örömét: ...

(Arany János: Almanach 1878-ra)„Kifelé az évnek a szekere rudja,
Pályáját a nap is csak robotban futja, ...

(Arany János: Év utolján)

Télapó 

Három korszak, avagy néha tényleg eljön a Mikulás

Mint tudjuk, az emberi élet három korszakból áll:
– Amikor hiszel a Mikulásban.
– Amikor már nem.
– Amikor Te Magad lettél a Mikulás.

De mi a helyzet a gyerekek között, egy iskolában? Már novemberben felvetődik a télapóügyi probléma. Meghívjuk a Mikulást? Sorsoljuk ki, melyikünk kit ajándékozna meg? De ki hívja meg ide, a távoli Lapp­földről? És Ő? Hajlandó lesz-e eljönni közénk?
Izgatott serteperte a sorsolás előtt. Aztán az ajándékozni vágyott név kihúzása. A kisebbek kb. 2 napig bírják magukban tar­tani, kit fognak
a Mikulás segítségével megajándékozni. A nagyobbaknál ez mind­össze 3 perc. Az adatok nyilvánossá válnak, és mint egy tőzsdén, megindul az adásvétel. Három hét múlva a Mikulás-bulin kiderül, hogy mindenki a barátja vagy a barátnője nevét húzta. Hatalmas a meglepetés!

De vajon eljön-e a Mikulás? A sulinkba járó osztályok tapasztalatait összefoglalva:
– Ha az osztályfőnök tanár néni, akkor sanszunk sincs rá.
– Ha viszont tanár bácsi, akkor csak egy esetben: ha a buli kezdetén az osztályfőnök kijelenti, hogy majd ő kimegy a suli elé, és ott várja a Mikulást! Ez esetben rövidesen tényleg megérkezik a Nagyszakállú, és bár hangja erősen emlékeztet az osztály­főnökére, de ez csak véletlen, és bizonyára az interferencia miatt van ez így!

Álljon itt végül egy történet a vörös ruhásról.
Hol volt, volt egyszer egy újonnan alakult iskola. Az aulájában egy sudárnak éppen nem nevezhető – miért pont ilyen fajta, ne tőlem kérdezzétek – banánfa árválkodott. A nagyoknak fel sem tűnt, de a kis elsősök minden szünetben odarohantak hozzá. Úgy gondolták, hogy akár egy tesióra ideje alatt is hozhat termést, ha jól érzi magát és rendszeresen öntözik.
Közeledett a Télapó ünnepe, de a kicsik nem felejtették a sudárnak éppen nem nevezhető kedvencüket. Aztán a nevezetes napon… azt hitték, hogy a káprázat játszik velük! A méteres fa törzsén ott sárgállottak a hatalmas banánok!  És bár furcsamód zöld cérna is lógott rajtuk, meg a 8. c-sek is furcsán mosolyogtak a karzatról a tátott szájú kicsikre, de azon a napon nem volt kétséges: az aulai csoda a Télapó műve volt, ez egészen biztos, más nem is lehetett!

Szóval: érdemes. Várjátok mindig Ti is a Mikulást!

Adventi készülődés 

karácsonyt megelőző hetekben néhány év óta adventi foglalkozásokat, adventi készülődést tartunk. Az ekkor elkészített apró tárgyak, díszek segítenek abban, hogy karácsonyhoz illőn feldíszítsük iskolánkat, otthonunkat, s ajándékokat készítsünk szeretteinknek. A december az advent jegyében telik
az iskolánkban. Délelőtt az óraközi szünetekben, valamint délutánonként tanítók és tanárok segítségével apró ajándékok, képeslapok, ajándék­kísérők készülnek a szorgos kezek között.
A széles kínálatból bárki kiválaszthatja a neki tetsző alkotást, amit szeretne elkészíteni, hogy aztán azzal lephesse meg szüleit, nagyszüleit, barátait.
A gyerekek izgatottan lesik, mikor mit lehet készíteni. Aki ügyes
és szorgalmas, az az egész családot meg tudja ajándékozni valami szép meglepetéssel. Van olyan délután, amikor mézeskalácsot lehet sütni, ilyenkor finom illat lengi be az egész iskolát. Máskor karácsonyi dalok csendülnek fel a szépen feldíszített karácsonyfa alatt, ahol kicsik és nagyok együtt énekelnek.
Igazi karácsonyi hangulat jellemzi ezeket a napokat. A gyerekekben napról napra növekszik a várakozás, az izgatottság. 
Az adventi készülődés során megtanulják ünneplőbe öltöztetni szívüket, hogy aztán a karácsonyfa alatt, a család körében váljék teljessé a legszebb ünnepünk, a szeretet ünnepe, a karácsony.

Karácsonyi ünnepség 

vek óta szokássá vált az iskolánkban, hogy az alsó tagozat karácsonyi műsorát a napközis munkaközösség rendezi meg. Nagyon szép, meghitt műsoroknak lehetnek részesei a gyerekek. A szépen feldíszített karácsonyfa mellett kerül sor az ünnepségre az év utolsó tanítási napján. Általában egy megható, karácsonyi történet feldolgozása kerül színpadra, természetesen karácsonyi zenével, tánccal fűsze­rezve. Volt olyan év, amikor a Dóm téri Szalmaszínházban is előadhattuk a produkciót. Az elmúlt két év karácsonyi műsorát egy-egy hangulatos, zenei aláfestéssel megszólaltatott diavetítés zárta. A dal refrénjét csillogó szemmel, közösen énekelte az összes kisgyermek és a tanító nénik.

Nagyon szép, felejthetetlen pillanatok ezek az iskola életében.

Szegedi Arany János Általános Iskola 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6
Telefon: 62/547-056 Fax: 62/547-056